AZ IGAZSÁG TANÍTÓJÁNAK ESSZÉNUS KÖNYVÉBŐL / részlet /

Mi az érték?

És a Mester odament a folyó partjára, ahol a nép összegyűlt, mindazok, akik éhezték az Ő szavait. Majd megáldotta őket, és kérdezte, hogy mi az, amit még tudni szeretnének. És az egyik megszólalt:- Mester, beszélj nekünk mindazokról a dolgokról, amiket sokra kell tartanunk, és mik azok, amelyeket el kell vetnünk? És a Mester válaszolt, mondván:- Minden bajt, amit az emberek elszenvednek, rajtuk kívül álló dolgok okozzák, mert ami bennünk van, az soha nem okozhat szenvedést. Egy gyermek meghal, elvész egy vagyon, a ház és termés leég, és mindenki tehetetlen, és így kiált föl: "Mit tegyek most? Mi fog most velem történni? Hogyan történhetett ez?"
- Mindezek a panaszok azoktól erednek, akik szomorkodnak, vagy örvendeznek a velük történt események felett, olyan események felett, amihez semmi közük. Mert ha mi olyasmit gyászolunk, ami nincs a hatalmunkban, akkor olyanok vagyunk, mint a kisgyermek, aki megsiratja a napot, amint az lebukik a horizont alá.-
Az ősök azt mondták, hogy ne kívánd felebarátod semmilyen tulajdonát. És én most azt mondom néktek, hogy ne kívánjatok semmit, ami nincs a hatalmatokban, mert csak, ami bennetek van, az tartozik hozzátok, és ami kívületek van az másra tartozik. És ebben van a boldogság:- Tudni, hogy mi a tiéd, és mi nem.
Ha örök életetek lesz, akkor szilárdan tartsatok ki a bennetek lévő örökkévalóság mellett, és ne ragadjatok meg az emberi világ árnyékában, amely a halál magvait hordozza. –
Nem mindig azok a dolgok történnek meg veletek, amik kívül esnek hatalmatokon? - De bizony.-
És a jónak és a gonosznak az ismerete nincsen bennetek? - De bizony.-
Nincs-e az a hatalmatokban, hogy amik megtörténtek, azokat a bölcsesség és a szeretet fényében vizsgáljátok, a szomorúság és elkeseredés helyett? - De bizony.-
Megakadályozhat-e bárki benneteket, hogy ezt tegyétek? - Nincs ember, aki ezt megteheti. De aztán ne kiáltsatok fel ily módon: "Mit tegyek most? Mi fog most velem történni? Hogyan történhetett ez?" - Mert bármi megtörténhet, de ti azt csakis a bölcsesség és szeretet fényében ítéljétek meg, és lássatok minden dolgokat az angyalok szemeivel.
Mert a szerint mérlegelni a boldogságodat, hogy mi történik veled, annyi, mint szolgaként élni. De a benned lakozó Angyalokhoz méltón élni, azt jelenti, hogy szabad vagy. Isten igazi gyermekeként szabadságban fogsz élni, és fejed csak a szent törvény parancsolatai előtt kell meghajtanod. Ha így élsz, amikor a halál angyala jön érted, kinyújthatod kezeidet Isten felé, mondván: "Szem előtt tartottam azokat az egyesüléseket, amiket azért kaptam tőled, hogy megismerjem törvényedet, és az angyalok ösvényén járjak: nem gyaláztalak meg tetteimmel: lásd hogyan használtam a bennem lévő belső látást: vádoltalak én valaha téged? Panaszkodtam én ellened azért, ami velem történt, vagy kívántam-e, hogy másként legyen? Kívántam-e, hogy Törvényedet megszegjem?
Te adtál nekem életet, én köszönetet mondok mindenért, amit Tőled kaptam: hogy mostanáig használtam azokat a dolgokat, amik a tieid, elégedett vagyok: vedd vissza azokat, és helyezd őket, ahova csak akarod, mert minden dolgok a tieid, az örökkévalóságig."
Tudjátok meg, hogy az ember nem szolgálhat két mestert.- Nem kívánhatjátok, hogy tiétek legyen a világ gazdagsága, és a mennyek országa is. Nem kívánhatjátok a földnek birtoklását, és hatalmat az emberek fölött, és szintúgy a mennyek országát.
A gazdagság, a föld és a hatalom, ezek a dolgok, nem az emberhez tartoznak, mert azok a világból valók.   De a mennyek országa a tiétek mindörökre, mert az bennetek van. És hogyha azt kívánjátok, és keresitek, ami nem tartozik hozzátok, akkor biztosan elveszítitek azt, ami a tietek. Bizony mondom néktek, hogy semmit sem adnak, vagy adtak ingyen. Mert az emberek és angyalok világában minden dolognak értéke van.
 Az, aki jólétre és gazdagságra vágyik, annak törtetnie kell érte, azok kezét kell csókolnia, akiket nem tisztel, ki kell fárasztania magát más emberek ajtajánál, számos hamis dolgokat kell mondania és tennie, arany, ezüst és édes olaj ajándékot kell adnia, mindezt és még többet kell egy embernek megtennie, hogy megkapja az áhított gazdagságot, és elérje mások kegyeit. És amikor azt elértétek, akkor mivel rendelkeztek? - Ez a gazdagság és hatalom, biztosítani fogja számotokra a félelem nélküli életet? A szellem békéjét, a föld anya angyalainak társaságában eltöltött napot, és a mennyei atya angyalaival való egyesülés éjszakáját? - Azt várjátok, hogy ezeket a nagy dolgokat csak úgy egyszerűen a semmiért megkaphatjátok?- Amikor az embernek két mestere van, akkor gyűlöli az egyiket, és szereti a másikat, vagy kitart az egyik mellett, és megveti a másikat.
Ti nem szolgálhatjátok egy időben Istent, és a világot is.- Véletlenül a kutatok kiapad, vagy a drága olaj kiömlik, házatok leég, gabonátok kiszárad: de ti csak legyetek bölcsességgel és szeretettel telve akármi is történik veletek. Az eső újra feltöltheti a kutat, a házakat újra lehet építeni. A gabonát újra lehet vetni: mindezek a dolgok elmúlnak, és visszajönnek, és újra csak elmúlnak. De a mennyek országa örökkévaló, és soha meg nem szűnik. Ezért ne cseréld el azt, ami örökkévaló azért, aminek kérész élete van.
"Amikor az emberek azt kérdezik tőled, hogy milyen országból való vagy, ne mondd, hogy ebből, vagy abból az országból, mert az igazság, hogy csak egy szegény test az, amelyik ennek a földnek egyik kis sarkában született. Hanem te, óh, fény gyermeke, a közösséghez tartozol, ami körülöleli a mennyeket, és a még azon túliakat is, és a Mennyei Atyától erednek nemcsak apád és nagyapád, hanem minden a földön élő lény magvai.
Bizony mondom, te az Isten gyermeke vagy, és minden ember a testvéred: Nem szabadít meg minden szomorúságtól, és félelemtől az a tudat, hogy Isten a te teremtőd? Ennek okáért mondom néktek, ne akarjátok felhalmozni a világi dolgokat, vagyont, aranyat és ezüstöt, mert mindezek csak romlást és halált hoznak.
Mert minél nagyobb halom kincset hordtok össze, annál vastagabb lesz sírkamrátok fala. Tárjátok szélesre lelketek ablakait, és szívjátok be a szabad ember friss levegőjét. Miért törődnétek az öltözéketekkel? Nézzétek a mezők liliomait, hogyan nőnek: azok nem gürcölnek, fonalat sem fonnak: és mégis, azt mondom néktek, hogy még Salamon sem volt úgy feldíszítve dicsőségében, mint ezek bármelyike. Miért törődnétek a táplálékkal? Nézzétek Föld Anyátok ajándékait: fáinak érett gyümölcseit, és földjeinek arany gabonáját. Miért törődnétek házzal, vagy földdel?
Az ember nem adhatja el azt, ami nincs a tulajdonában, és nem birtokolhatja egyedül azt, ami már mindenkié. Ez a széles föld a tiétek, és minden ember a testvéretek. - A föld Anya angyalai sétálnak veletek nappal, és a mennyei atya angyalai vezérelnek titeket éjjel, és bennetek lakozik, a szent törvény. - Nem méltó a király gyermekéhez, hogy megkívánjon holmi csecsebecsét a pocsolyában, hanem foglaljátok el helyeteket az ünnepi asztalnál, és töltsétek be örökségeteket tisztességgel.
Mert mi Istenben élünk, és tevékenykedünk, és benne van egész lényünk. Mi az ő gyermekei vagyunk valóban, és ő a mi atyánk." Csak az szabad, aki úgy él, ahogy élni kíván, akit nem akadályoznak tetteiben, és akinek kívánságai megvalósulnak. Az, aki nincs megkötve, az szabad, de akit korlátozhatnak, vagy akadályozhatnak, az az ember biztos, hogy szolga.
De ki az, aki nem szolga? Az az ember csak, aki nem kíván semmit, ami a másoké. És mik azok a dolgok, amik az övéi? Gyermekeim, csak a bennetek lévő mennyek országa, ahol a mennyei atya törvénye lakozik, csak az tartozik hozzátok.
A mennyek országa hasonló ahhoz, mint amikor a kereskedő jókora gyöngy után kutat: és amikor talált egy értékes drágagyöngyöt, elment és eladta azt. Ha ez az értékes gyöngy a tietek lesz mindörökre, miért cserélnétek el kavicsokra, vagy kövekre?
Tudjátok meg, hogy házatok, földetek, fiaitok és lányaitok, a szerencse minden öröme, és a megpróbáltatás szomorúságai, igen és még az is, hogy mások mit tartanak rólatok, mindezen dolgok nem hozzátok tartoznak. És ha ti ilyen dolgok után vágyódtok, és törekszetek, és bánkódtok és örvendeztek fölöttük, akkor ti valójában szolgák vagytok, és szolgaságban is maradtok.
Gyermekeim, ne ragaszkodjatok olyan dolgokhoz, amelyek nem a tieitek! Ne engedjétek, hogy a világ rátok nőjön, - úgy, ahogy a kúszó szőlőindák gyorsan benövik a tölgyet, - úgy, hogy az még fájdalmat is okoz, amikor letépik rólatok.
Mezítelenül jöttetek anyátok méhéből, és mezítelenül fogtok visszatérni oda. A világ adatott, és a világ elvétetik. De égen és földön nincs hatalom, amely elvehetné tőletek a szent törvényt, ami bennetek lakozik.
Ti talán láthatjátok szüleitek meggyilkolását, és kiüldözhetnek benneteket országotokból, akkor menjetek derűs szívvel élni egy másik országba, és tekintsetek szánalommal szüleitek gyilkosára tudván, hogy tettével önmagát gyilkolja meg. Mert ti ismeritek már igazi szüleiteket, és biztonságban éltek igazi hazátokban. Mert igazi szüleitek a mennyei atya és a föld anya, és igazi hazátok a mennyek országa.
A halál sosem választhat el benneteket igazi szüleitektől, és igazi hazátokból nincsen száműzetés. És bennetek lakozik a szent törvény, a minden viharoknak ellenálló szikla, az a ti bástyátok, és az a ti üdvösségetek.
Forrás:AZ IGAZSÁG TANÍTÓJÁNAK ESSZÉNUS KÖNYVÉBŐL / részlet /

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az űr végtelenjét behálózó élet fejlettségi fokáról