Énok beszéde a táplálkozásról. Intelem a mértékletességre.

Isten Háztartása: Lorber Jakab. III. Könyv
Isten Háztartása-III. könyv. 245. Fejezet

Midőn valamennyien Lamek házába érkeztek, Lamek megkérdezte Énokot, nem volna-e itt az ideje, hogy étkezzenek?
Testvérem - szólt Énok - ha természetszerűleg érzed ennek szükségét régi szokásod szerint, akkor legyen kívánságod szerint! Mi azonban még nem tartjuk szükségesnek az étkezést, mert túlságosan telítve vagyunk az Úr nagy szeretetével, kegyelmével, amiben oly bőségesen részesültünk a mai napon! Mert lásd - nem csupán földi kenyérrel él az ember, hanem sokkal inkább Isten Igéjével!
Ha a természetszerű kenyérrel jóllaktál; s tápláltad testedet, kérdezd meg önmagadat, miért és miként táplálja a természetszerű kenyér és más természetszerű táplálék az embert? Mindenkor azt a feleletet kapod - azért mert a természetszerű testi táplálék is Isten örök mindenható Igéjéből ered!
Lásd, ha tehát megrögzített, azaz az anyagba száműzött igéje is táplál, mennyivel inkább képes erre az Isten ajkáról eredő szabad és élő Ige? Isten Igéjéből jöttünk létre, ezért nem is lehet számunkra örökké sem táplálóbb más valami, mint Isten, élő Igéje. Az ember tehát nem csupán kenyérből és egyéb világi táplálékból él, hanem sokkal inkább az Isten ajkáról eredő Igéből!
Ez nem azt jelenti, hogy az ember ne vegyen magához természetszerű étkeket, amelyeket erre a célra teremtett, s amelyeket velünk együtt láthatóan, Maga is fogyasztott, csak egyedüli szükségletté nem szabad ennek válnia. Lásd Lamek, ez is hozzátartozik az isteni dolgok rendjéhez!
Azt mondom neked, légy mindenkor mértékletes, a természetszerű táplálék élvezetében, mert ebben, nagy kísértés rejlik. Ha tehát a természetszerű kenyeret, s a Föld talajának gyümölcseit fogyasztjuk, nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy azok durva anyagi súlya el ne nyomja a halhatatlan szellemet.
Már a nagyétkű gyermekeknél is tapasztalhattad, hogy az ilyenek butulnak és semmi szellemi iránt sem fogékonyak, a mértékletes gyermekek azonban, alkalmasakká válnak a szellemiekre. Ez még fokozottabb mértékben vonatkozik a felnőttekre, mert ezek azután olyan szenvedélyekre is hajlamosak, amelyek a gyermekeknek még ismeretlenek.
Azt mondom neked, kedves Lamek testvérem, a természetszerű táplálékkal természetszerűt fogadsz magadba, ez pedig nem szellemesül át benned, hanem természetszerűvé teszi szellemedet! Az Igével azonban szellemit fogadsz magadba, s ez táplálja, erősíti szellemedet az örök életre.
A természetszerű táplálék a testet táplálja, a szellemet azonban elnyomja, és böjtölésre kényszeríti. A szellemi táplálék azonban egyaránt hasznára van a testnek és szellemnek, mert erőssé, hatalmassá teszi a szellemet, érzékeit végtelenül kifinomítja, a testet pedig rugalmassá, igénytelenné, ellenállóvá, erőteljessé alakítja, s ez olyan lesz, mint egy finom, de annál tartósabb szálakból szőtt ruha.
A természetszerű táplálékban ártalmas, romlott szellemek rejlenek. Ha az ember sokat fogadott ezekből magába, elhatalmasodnak szelleme felett, s úgy aláássák egész lényiségét, miként a gonosz rágcsáló férgek és rovarok a fát! Ezzel szemben a szellemi táplálék, üdítő mennyei eső a szellemnek, s ennek hatására, az örök élet gyönyörűséges, illatos virága fejlődik ki belőle.
Ezt mindenkor szem előtt kell tartanod, Lamek testvérem és népeddel együtt, ehhez kell igazodnod! Miután ezt engedelmesen meghallgattad, gondoskodhatsz az étkezésről, de csak a kellő mértékkel! Amen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az űr végtelenjét behálózó élet fejlettségi fokáról