Az anyag részecskéi


Hogyan is működnek az anyag, apró építő kövei:
a részecskék?
Kísérlet: Ha véletlenszerűen keresztüllövünk, apró kréta golyókat, egy kettős résű táblán, akkor a második, mögötte lévő táblán, két jelölést látunk. A vízhullámoknál, meg több jelölést, interferenciát.
Hogyan kelthet az anyagi részecske, a hullámokra emlékeztető lenyomatot?
Ha a kísérletnél: elektronokat, anyagi részecskéket, kilőjük egy kétrésű falon át és a kettősrésű fal utáni, a másik mögötte lévő falon, ugyan úgy, mint a víz hullámainál az interferencia hatására, interferencia nyomot kapunk, – egyik hullám, amikor a másik hullámmal találkozik, semlegesíti, vagy erősíti egymást-. Tehát, nem kettős rés, hanem több résvonal jelölés, jelenik meg, a mögötte lévő táblán.
A kis elektron, részecskeként indult el, de hullámként hatolt át a réseken és találkozott önmagával a túloldalon, azaz interferált, majd részecskeként csapódott be a mögötte lévő falba. De matematikailag még különös, hogy az elektron, át is megy a résen, meg nem is.
A rések után: a részecske minden egyes helyzete, kihat a másikra.
De a kutatók, meg akarják nézni, mérni, hogy hol is halad keresztül a részecske. Amikor kamerával figyelték az elektron útját, akkor az elektron, visszaváltoztatta magát részecskévé, így nem hozott létre kettőnél több interferencia sávot, a második falon. A kvantumvilág messze misztikusabb, mint azt elképzelnénk! A mérés pillanatában, amikor épp megfigyelték, csak az egyik résen ment át, nem mindkettőn. Az elektron eldöntötte, hogy most másként fog viselkedni. Talán valahogy, reagált a megfigyelésre!
És itt léptek be a fizikusok, a kvantum események fura világába.
Mi az anyag? Részecske? Vagy, hullám? És ha hullám, vajon minek a hulláma?
A megfigyelő, a megfigyelés, megváltoztatta a hullám tulajdonságát, pusztán a jelenlétével, részecskévé vált!
Képzeljük csak el, hogy:
Minden, egyben, hullámtermészetű körülöttünk és bennünk is! Ez azt jelenti, hogy folyamatosan hatunk önmagunkra és a legtágabb környezetünkre, egyszerre! És az, azonnal visszahat ránk!

Videó, itt: http://www.youtube.com/watch?v=LbubPpizIwg&feature=player_embedded#!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az űr végtelenjét behálózó élet fejlettségi fokáról